Cozonac cu crema de vanilie, cacao și nuci la Thermomix!


Am încercat o rețeta de cozonac mai lejera și cu o asamblare diferită! Sper sa va placa!
Crema de vanilie este preferata mea și am încercat sa o integrez chiar și in cozonac!
Pentru dragii noștri urmăritori vom posta retata in rândurile de mai jos!

Rețeta și modul de preparare::

Ingrediente:

Aluat:

•800 g făina ( de preferat Grania,Dobrogea sau Raftul Bunicii)
•300 g lapte
•35 g drojdie proaspata( pakmaya)
•8 gălbenușuri (ouăle tb sa fie la temperatura camerei- sau ținute in apa calda)
•1 ou întreg (mare)
•200 g zahăr
•25 g iaurt gras
•10 g coaja de lamaie
•7-8 g esența de vanilie
•140 g unt gras ( min 80%) ușor topit
•100 g ulei de floarea soarelui;

Crema de vanilie:

•250 g lapte
•5 g esența de vanilie
•1 plic zahăr vanilat
•40 g zahăr
•20 g făina
•2 oua
•1/2 lingurița amidon de porumb
•20-30 g merisoare uscate Pt interior(Opțional)

Umplutura de cacao:

•80 g miez se nuca
•55 g zahăr
•12 g cacao
•1 ou
Pentru uns:
•1 galbenus cu 10 g lapte
Mac(Opțional)
•jumătăți miez de nuca

Preparare:

  1. Puneti in bol 300 g lapte și încălziți 1 min/45 grade/vit 1
  2. Adaugati 35 drojdie și 300 g făina și frământați 1 min/viteza spic și apoi răsturnați intr-un castron și lăsați la dospit 20 min intr-un loc ferit, acoperind bolul cu un prosop de Bucătărie;
  3. Puneti in bol 8 gălbenușuri,oul întreg, 200 g zahăr, 5 g sare și mixați 1 min/viteza 4;
  4. Adaugati plamedelul, 25 g iaurt, coaja de lamaie, 7 g esența de vanilie și încorporați /frământați 1 min/viteza spic;
  5. Adaugati 400 g făina,untul topit și frământați 3 min/viteza spic (ajutând cu spatula sa se încorporeze bine. Între timp Turnati și 100 g ulei (in transe);
  6. Adaugati și restul de 100 g făina și mai frământați 2 min/viteza spic, dar mestecând puțin cu spatula (prin orificiul din capac.
  7. Rasturnati aluatul intr-un casttron mare uns cu ulei.
  8. Lasati la crescut 2 ore intr-un loc ferit, acoperind castronul cu un prosop uscat.

Crema de vanilie:

  1. Puneti in bol 125 g lapte, 5 g esența vanilie, 1 plic zahăr vanilat,40 g zahăr și fixați 1 min/80 grade/viteza 2,apoi lăsați la răcorit 10 min;
  2. Adaugati 2 oua,1/2 lingurița amidon,20 g făina și fierbeți 7 min/80 grade/viteza 4, apoi lăsat sa se răcorească, dar intr-un vas acoperit pentru a nu face pojghita la suprafața.
    Crema de cacao și nuca :Opțional
  3. Puneti in bol zaharul cu oul -2 min/viteza 4;
    2.Adaugati cacaoa 30 sec/viteza 3 și apoi încă 30 sec/vit 4,5;
    3.Adaugati miezul se nuca și mixați 10 sec/viteza 4.

Asamblare:

  1. Varianta tava rotunda și mix ( vanilie și cacao):
  • Luați 3 bile de aluat :1 mai mare și 2 mai mici( cu mâinile unse cu Ulei și
    blatul uns cu ulei). Bila mare se întinde, se unge cu crema de cacao cu nuci,se rulează și se aseaza pe mijlocul Tavii rotunde;
  • luați pe rând bilele mici de aluat,presați pe blat și ungeți cu crema de vanile,rulați și Asezati pe lateralele rămase libere;
  1. Varianta tava lunga și umplutura de vanilie și merisoare uscate:
    -Luați 2 bile se aluat egale ,întindeti-le pe rând pe blat ( cu mâinele unse) ,ungeți cu crema de vanilie din abundentă,presărați merisoare și apoi rulați și Asezati in tava unsa cu ulei.
    -A doua bila de aluat se umple cu crema de vanilie și se presară merisoare ,se rulează și se aseaza peste primul rulou ( in aceeași tava).
    Lăsați tavile la crescut încă o ora tot in loc ferit,acoperind cozonacii cu prosop uscat.
    ***Din acest aluat ies 2 cozonaci mari sau 3 medii ( dacă folosiți tavile de unica folosință tip folie aluminiu)-ca reper modelul din fotografie !!!
    După ce au crescut ungeți cu gălbenușul bătut cu lapte și decorati după gust cu nuci,mac etc
    *Coaceti in cuptorul preîncălzit la 170-180 grade cca 40-50 min ( fct de mărimea cozonacilor).
    Cozonacii sunt foarte fini, pufoși și gustoși!
    Serviți cu placere!
Call Now Button