Reteta de pandispan pufos. Cum se face pandispanul cu fructe: visine, capusuni sau clasic

Bună, sunt Laura, iar în acest articol vreau să îți arăt cum poți prepara un delicios pandișpan – atât tradițional, cât și la Thermomix. Când te gândești la desertul copilăriei, ce îți străbate mintea? Pentru mine ar fi, firește, tradiționalele clătite românești, budinca de orez cu lapte și…pandișpanul. Simplu sau cu ciocolată, pandișpanul este desertul pe care îl mâncam cu mare drag în copilărie – iar acum nu ezit să îl prepar. Un desert super rapid, care necesită puține ingrediente și e ușor de preparat – și mai mult de atât, un desert pe care poți să îl faci cât ai clipi și la Thermomix.

Dacă vrei să vezi ce este și cum funcționează Thermomix,

dă-mi un telefon la 0765337335 și pot veni la tine acasă pentru un demo.

Rămâi cu o masă gustoasă și, de ce nu, cu o mini-bucătărie care face tot ce face o maxi-bucătărie.

Pandișpanul, supranumit și „Pan di Spagna”, este un desert clasic și ușor de preparat. Rețeta acestui desert există încă de la jumătatea anului 1700, fiind propusă de bucătarul numit Giovan Battista Cabona, cunoscut drept Giobatta. 

Popularitatea desertului a crescut datorită marchizului Domenico Pallavicini care a organizat un banchet important în Spania, unde pandișpanul a fost servit pentru prima oară. De atunci, desertul pufos este în continuare preparat, de la rețeta clasică până la variante care conțin cacao și fructe. 

Tipul de reteta: Desert


De ce ai nevoie inainte de prepararea pandispanului

Înainte de toate, trebuie să ne asigurăm că incorporăm toate ingredientele cu grijă. Ordinea adăugării ingredientelor este foarte importantă pentru un rezultat final satisfăcător. Compoziția finală trebuie să fie omogenă, iar pandișpanul trebuie să aibă o textură pufoasă. În cazul pandișpanului cu fructe, acestea pot fi atât proaspete cât și congelate.

Dacă vrei să vezi ce este și cum funcționează Thermomix,

dă-mi un telefon la 0765337335 și pot veni la tine acasă pentru un demo.

Rămâi cu o masă gustoasă și, de ce nu, cu o mini-bucătărie care face tot ce face o maxi-bucătărie.

Pandispan clasic

Ingrediente necesare pentru pandispanul clasic

6 ouă

250g de zahăr

200g de făină albă

Cum se prepara pandispanul clasic: etape

  • se separă albușurile de gălbenușuri
  • se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr folosită peste gălbenușuri, compoziția se amestecă bine pentru a se omogeniza
  • se bat albușurile cu ajutorul unui mixer pentru a obține o spumă, această spumă trebuie bătută până începe să se întărească
  • se adaugă jumătatea de zahăr rămasă și se mixează până se dizolvă zahărul și spuma devine lucioasă
  • se adaugă spuma obținută din albușuri peste compoziția obținută din gălbenușuri și se amestecă ușor, mișcările trebuie să fie lente, de sus în jos
  • după ce se amestecă cele două compoziții, se adaugă făina și se amestecă lent până acestea se omogenizează
  • se tapează tava cu hârtie de copt și se adaugă compoziția pentru pandișpan
  • cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 180 de grade Celsius, iar tava trebuie lăsată în cuptor pentru 30 de minute
  • Timp total de preparare: aproximativ 40-50 de minute – 20 de minute pentru prepararea compoziției, 30 de minute pentru gătirea pandișpanului.

Cum se prepara pandispanul clasic cu Thermomix?

Etape

  • se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius
  • se unge cu unt o tavă cu fundul detașabil, se păstrează pentru a transfera ulterior compoziția 
  • se montează fluturașul de amestecare
  • se adaugă în bol ingredientele: ouă, zahăr și vanilie
  • se amestecă ingredientele timp de 6 minute/37 grade Celsius/ viteza 4
  • se bat ingredientele încă 6 minute/ viteza 4
  • se adaugă făină, praf de copt și sare în jurul fluturelui de amestecare și se încorporează 4 secunde/viteza 3
  • se înlătură fluturașul de amestecare și se amestecă ușor compoziția obținută, cu o spatulă
  • se toarnă compoziția obținută în tava deja pregătită
  • se coace la 180 de grade Celsius pentru 20-25 de minute
  • se lasă la răcit aproximativ 10 minute, ulterior se scoate din tavă și se pune pe un grătar pentru a se răci complet
  • se secționează pandișpanul și se adaugă o umplutură
  • Timp total de prepare: 25 minute

Pandispan cu fructe

Ingrediente necesare pentru pandispanul cu fructe

În funcție de tipul de fructe ales pentru pandișpan, gramajul ingredientelor poate să difere.

5-7 ouă

200g de zahăr

un pliculeț de zahăr vanilat

150g de făină albă

4 linguri de ulei

o jumătate de linguriță de sare pentru a accentua gustul

fructele care pot fi folosite pentru prepararea pandișpanului sunt: cireșe, căpșuni, zmeură, afine, struguri, caise, mere, pere, gutui, lămâie, ananas etc.

Cum se prepara pandispanul cu fructe: etape

  • se separă gălbenușurile de albușuri
  • se bat albușurile cu mixerul (sau cu telul) și se adaugă zahăr
  • se mixează compoziția până devine spumoasă și lucioasă, ca o bezea
  • se adaugă și gălbenușurile (care sunt deja amestecate cu sarea) și se amestecă treptat
  • se adaugă zahărul vanilat
  • se mărește viteza mixerului și se adaugă puțină făină și ulterior puțin ulei, alternându-se adăugarea acestora până se incorporează compoziția pandișpanului
  • se transferă aluatul obținut în tava care are hârtie de copt și se adaugă și fructele
  • se pune tava la copt în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 30 de minute
  • adaugam imagini utile pentru fiecare pas (consistenta etc.) si video daca avem

Timp total de preparare:

aproximativ 50 de minute – 20 de minute pentru prepararea compoziției, 30 de minute pentru coacerea pandișpanului.

Pandispan cu fructe – la Thermomix

Dacă ești curios cum se face acestă rețetă la Thermomix, pot veni la tine acasă pentru un demo și îl putem găti împreună la Thermomix.

Dă-mi un telefon la 0765337335 pentru un demo.

Rămâi cu o masă gustoasă și, de ce nu, cu o mini-bucătărie care face tot ce face o maxi-bucătărie



Pandispan cu cacao

Ingrediente necesare pentru pandispanul cu cacao

  • 6 ouă
  • 150g de făină albă
  • 150g de zahăr
  • 25g de cacao
  • 4 linguri de ulei
  • 1 plic de zahăr vanilat

Cum se prepara pandispanul cu cacao: etape

  • se adaugă într-un bol ouăle, zahărul vanilat și zahărul simplu pentru a fi mixate pentru aproximativ 10 minute, compoziția trebuie să-și dubleze volumul
  • se adaugă uleiul și se amestecă lent și cu mișcări mari, compoziția rămânând aerată
  • se adaugă pe rând făina, în mai multe etape și se amestecă ușor, pentru a nu modifica textura compoziției
  • se adaugă la final cacao, în același fel în care a fost adăugată făina
  • se transferă compoziția într-o tavă cu hârtie de copt și se pune în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius
  • se lasă la copt pentru aproximativ 40 de minute

Timp total de preparare: aproximativ 60 de minute – 20 de minute pentru prepararea compoziției, 40 de minute pentru coacere.

Cum se prepara pandispanul cu cacao cu Thermomix?

  • se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și se pregătește tava unsă cu unt 
  • se montează fluturașul de amestecare
  • se adaugă în bol ouăle, zahărul și zahărul vanilat și se amestecă 6 minute/37 grade Celsius/ viteza 4 și apoi încă 6 minute/viteza 4
  • se adaugă făina, praful de copt, cacao și sare în jurul fluturelui de amestecare și se încorporează 4 secunde/viteza 3
  • se înlătură fluturașul de amestecare și se amestecă ușor compoziția cu o spatulă
  • se adaugă compoziția în tava pregătită și se lasă la copt 20-25 de minute la 180 de grade Celsius
  • se lasă ulterior la răcit 10 minute
  • se îndepărtează pandișpanul din tavă și se lasă la răcit complet pe un grătar, apoi poate fi secționat

Recomandari utile pentru a obtine efectul unui pandispan pufos

Iată câteva tips & tricks pentru obținerea unui pandișpan cât mai pufos:

  • folosirea prafului de copt nu este obligatorie, compoziția poate fi pufoasă și aerată doar cu ajutorul mixerului, ingredientele trebuie să fie amestecate cât mai bine
  • albușurile trebuie bătute până ajung sub formă de spumă
  • zahărul trebuie mixat până se dizolvă în compoziția cu albuș, și trebuie adăugat treptat pentru ca întreaga compoziție să rămână aerată
  • făina trebuie cernută înainte să fie adăugată în compoziție
  • ingredientele pregătite pentru compoziție trebuie să fie la temperatura camerei
  • se recomandă evitarea deschiderii cuptorului în timp ce pandișpanul este la copt
  • se recomandă lăsarea la răcit a tăvii cu pandișpan în cuptor, pentru a nu se lăsa blatul
  • pandișpanul este gata de servit in momentul în care este auriu la suprafața aluatului.

Valorile nutritionale ale pandispanului

O porție de pandișpan conține aproximativ:

  • calorii: 199kcal/buc
  • proteine: 5g/buc
  • grăsimi saturate: 4g/buc
  • sodiu: 68g/buc
  • glucide: 30g/buc
  • grăsimi: 7g/buc
  • colesterol: 85mg/buc
  • potasiu: 107mg/buc
  • zahăr: 16g/buc
  • fibre: 1g/buc

Pandispanul e dulcele care nu ar trebui să îți lipsească din casă în sezonul rece, mai ales pentru că îl poți folosi și pentru a prepara alte deserturi. Gătitul cu Thermomix te ajută doar să economisești: timp și bani. Face, practic, tot ce faci tu. Dar mai bine și mai repede. 

Iar dacă nu mă crezi, mă găsești la  0765 337 335! Vin la tine acasă pentru un demo ca să te convingi.