Cum se prepara maioneza: ingrediente si sfaturi pentru retete simple si rapide!

Bună, eu sunt Laura, iar dacă ai ajuns pe blogul meu înseamnă două lucruri – ori ești pasionat de gătit, ori cauți o rețetă ușoară, rapidă și sigură pentru maioneză. Ai ajuns unde trebuie pentru că aici vei găsi atît rețete clasice de maioneză, gătite manual, în manieră tradițională, dar – și acum vine surpriza – și rețete de maioneză pregătite la Thermomix – mai repede (infinit mai rapid), mai sănătos și mai ingenios.

Dacă vrei să vezi ce este și cum funcționează Thermomix,

dă-mi un telefon la 0765337335 și pot veni la tine acasă pentru un demo.

Rămâi cu o masă gustoasă și, de ce nu, cu o mini-bucătărie care face tot ce face o maxi-bucătărie.

Am descoperit Thermomix cu ani în urmă și m-am transformat într-o pasionată a gătitului. Inițial, în anii 60, Thermomix era un mixer produs de compania Vorwek, în anii 70 a evoluat într-un robot de bucătărie capabil să gătească și simultan să amestece și supe creme, ceea ce era destul de revoluționar pentru acea decadă. În prezent, Thermomix a ajuns la al zecelea model, TM6, un produs autonom de gătit, confundat adeseori fie cu o oală sub presiune, fie cu un robot de bucătărie. În realitate, ce face TM6 este să gătească cu o intervenție minimală din partea bucătarului. TM6 înseamnă un recipient controlat electronic, integrat smart cu o bibliotecă imensă de rețete, cu capacitate de a seta temperaturi de la 37 și 120 de grade, un timer, un cântar încorporat și o mulțime de accesorii pentru mixat, tăiat, mărunțit, feliat – practic, pentru toate acțiunile necesare gătitului. TM6 încorporează funcțiile a 22 de aparate de bucătărie.

Daaar, gata cu vorba, să trecem la treabă. Azi, maioneză. Pe coloana din stânga vei găsi rețeta clasică, cu ingrediente și pași de gătit. În partea dreapta, rețeta pe care eu însămi am realizat-o la Thermomix.

Maioneza, acest sos făcut din trei ingrediente simple, este unul dintre cele mai populare din lume și probabil că și tu îl prepari des, dar te-ai întrebat de unde provine? Pe originea maionezei ”se bat” două mari puteri gastronomice din lume: Spania și Franța.

Unii spun deci că maioneza este creația bucătarului-șef al ducelui de Richelieu, care l-a însoțit în campania sa de invazie în Mahon, actualmente Menorca, una dintre Insulele Baleare în Marea Mediterană ce aparține de Spania, și că a creat-o din ingrediente locale. Alții spun că sosul exista deja pe insulă și că francezii nu au făcut altceva decât să pună mâna pe teritoriu și pe rețetă. Dezbaterea continuă și în prezent. Însă deocamdată, să amânăm controversa și să ne răsfățăm cu încântarea de a o adăuga la felurile noastre de mâncare… 

Tipul de rețetă: sosuri.


Lucruri pe care trebuie sa le stii despre prepararea maionezei

Maioneza de casă, această regină a sosurilor, necesită o atenție deosebită, chiar dacă este preparată din ingrediente puține și simple. Dacă te întrebi cum se face maioneza trebuie să știi că, spre exemplu, și ordinea în care pui ingredientele are o maximă importanță în prepararea maionezei. Se adaugă deci mai întâi gălbenușurile, apoi muștarul și uleiul. În ce privește sucul de lămâie, acesta se adaugă la început, peste gălbenușuri, ajutând la amestecarea lor cu celelalte ingrediente și prevenind tăierea sosului. 

Apoi, uleiul se adaugă treptat, la început o cantitate mai mică, până ce vezi că sosul începe să se îngroașe. Când ai observat asta, poți să torni și restul cantității de ulei. Tot treptat se adaugă și sarea și se gustă sosul pe parcurs, ca să nu fie prea sărat, deoarece el poate deveni sărat foarte repede. Sucul de lămâie folosit trebuie să fie proaspăt, deoarece cel cumpărat poate da o aromă ciudată acestui preparat.

De asemenea, dacă alegi să folosești gălbenuș fiert, atunci trebuie să amesteci cât mai bine la început, ca să nu rămână cocoloașe. Și dacă maioneza ți se taie, atunci poți adăuga încă o linguriță de muștar și să mesteci apoi rapid până ce maioneza începe să se lege.

Ustensile necesare in realizarea rapida a retetei de maioneza

Deși ai învățat, probabil, că maioneza de casă se prepară cu grijă, folosind lingura de lemn pentru a nu se tăia, trebuie să știi că există acum soluții moderne și practice care te vor scoate din impas. Maioneza se va prepara mai rapid și nici nu se va tăia dacă vei folosi ustensile precum mixerul vertical sau robotul de bucătărie.

În ce privește mixerul vertical, el trebuie să aibă o putere mare, în jur de 600W. Poți să folosești fără emoție gălbenușuri crude, deoarece maioneza nu se va tăia, dar este important ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Pornești aparatul, iar pe măsură ce maioneza se îngroașă, rotești câte puțin mixerul, încorporând uleiul. După ce uleiul a fost încorporat, poți să miști mixerul mai energic. Atenție însă că nu trebuie să oprești mixerul până ce maioneza nu este gata.

Robotul de bucătărie este de asemenea o soluție rapidă de preparare a maionezei. Tot ce trebuie să faci este să introduci ingredientele (în afară de ulei) în vas și să amesteci vreme de 15 secunde. Apoi, trebuie să torni treptat uleiul prin tubul de alimentare și să continui să mesteci până ce se obține o pastă cremoasă și omogenă.

Dar, în ceea ce mă privește, cea mai potrivită ustensilă pentru gătit maioneza este Thermomix. Știu că poate nu ai reuțit să vezi ce face, așa că, hai la o demonstrație.

Dacă vrei să vezi ce este și cum funcționează Thermomix,

dă-mi un telefon la 0765337335 și pot veni la tine acasă pentru un demo.

Rămâi cu o masă gustoasă și, de ce nu, cu o mini-bucătărie care face tot ce face o maxi-bucătărie.

Maioneza de casa – reteta clasica

Maioneza de casă după rețeta clasică este un preparat rapid și gustos. Timpul de pregătire diferă în funcție de ce ustensile alegi să folosești. Dacă faci maioneza ”la mână”, o poți pregăti într-un sfert de oră, însă dacă faci maioneză de casă cu mixerul, maioneză la robot sau maioneză blender, timpul de preparare este mult mai redus: 1-3 minute. 

Ingrediente necesare pentru maioneza clasica:

un gălbenuș crud sau un gălbenuș crud și unul fiert

1 linguriță de muștar

250 ml de ulei

1 linguriță de suc de lămâie

sare

Cum se prepara maioneza: etape

  • Se pune gălbenușul într-un bol și se adaugă lingurița de muștar și lingurița de suc de lămâie, dacă folosești gălbenuș fiert, apoi amestecă până se sfarâmă și nu există cocoloașe. 
  • La început, uleiul se picură treptat și se amestecă până se încorporează bine. Atenție că trebuie să adaugi o altă lingură de ulei, abia după ce lingur precedentă a fost încorporată. 
  • După ce maioneza capătă consistență, ai voie să adaugi mai mult ulei. Se amestecă maioneza până ce devine o pastă cremoasă și se adaugă sare după gust. 
  • Timp total de prepare: 15 minute

Mioneza de casa – reteta la Thermomix

Ingrediente:

250 g ulei de floarea soarelui

1 ou

1 linguriță zeamă de lămâie

1 lingură oțet

2 lingurițe muștar (10 g) (optional)

2 prize piper negru măcinat (optional)

½ linguriță sare

Cum se prepara maioneza la Thermomix: etape

  • Puneţi o cană cu cioc pe capacul bolului, şi cântăriţi uleiul de floarea soarelui în aceasta. Dați deoparte.
  • Puneţi în bol oul, zeama de lămâie, muştarul, piperul şi sarea.
  • Mixaţi 1 min. 30 sec./viteza 4 în timp ce turnaţi treptat uleiul pe capac, astfel încât să se scurgă în bol în fir subţire, pe lângă paharul de măsurare, pe cuțitul în rotație, pentru a face o emulsie. Transferaţi maioneza într-un bol pentru servit şi serviţi-o imediat sau puneţi-o într-un borcan închis ermetic şi păstraţi-o în frigider.
  • Pentru rezultate optime, toate ingredientele, precum şi bolul de mixare trebuie să fie la temperatura camerei. Dacă maioneza nu se îngroaşă, transferaţi-o într-un castronel şi puneţi-o deoparte. Puneţi încă un ou în bolul de mixare şi mixaţi 1 min. 30 sec./viteza 4, turnând amestecul pus deoparte foarte încet, pe capacul bolului, astfel încât să se scurgă în fir subțire pe lângă paharul de măsurare, pe cuțitul în rotație
  • Timp total de prepare: 1 minut și 30 secunde


Maioneza vegetala/de post

La întrebarea cum se face corect maioneza de post îți răspundem noi. Rețeta este una simplă, dar respectă rigorile produselor de post. Deoarece în perioada de Post există și restricții culinare, te întrebi adesea ce mâncăruri să alegi, evitând produsele de origine animală. Ei bine, există și maioneză de post cu muștar, fără ou. De asemenea, mai poți înlocui unele ingrediente făcând maioneză cu ulei de măsline, în loc de ulei de floarea soarelui. 

Ingrediente necesare pentru maioneza de post

Pentru a prepara această rețetă maioneză, ai nevoie de următoarele ingrediente:

400 ml ulei de floarea soarelui sau de măsline

200 ml lapte de soia

1 lingură de muștar

sucul de la o jumătate de lămâie

sare și piper după gust

Cum se prepara maioneza de post: etape

  • Poți alege să faci o maioneză cu mixerul, adăugând uleiul în recipient, alături de laptele de soia, sucul de lămâie sarea și piperul. 
  • Este indicat să amesteci de la bază și să urci treptat spre suprafață, pe măsură ce maioneza capătă consistență. 
  • Maioneza de post va fi gata destul de rapid, iar gustul nu se va diferenția de cel al maionezei clasice. Rețeta este ideală în perioada Postului sau pentru cei care nu consumă în general produse de origine animală.

Timp total de preparare: 15 minute

Maioneza vegetala de post – la Thermomix

300 g ulei de floarea soarelui
oder 300 g ulei de măsline

150 g lapte

1 cățel de usturi (optional)

½ linguriță sare, după gust

1 lingură zeamă de lămâie (optional)
oder 1 linguriță oțet (optional)


Cum se prepara maioneza de post: etape

  • Puneţi o cană cu cioc pe capacul bolului, şi cântăriţi uleiul de floarea soarelui în aceasta şi dați deoparte.
  • Puneţi în bol laptele, usturoiul şi sarea şi reglaţi 1 min./37°C/viteza 5.
  • Mixați 3 min./37°C/viteza 5, în timp ce turnaţi treptat uleiul pe capac, astfel încât să se scurgă în bol în fir subţire, pe lângă paharul de măsurare, pe cuțitul în rotație, pentru a face o emulsie.
  • Adăugaţi zeama de lămâie şi mixaţi 5 sec./viteza 5.
  • Transferaţi maioneza într-un bol şi serviţi-o imediat sau puneţi-o într-un borcan închis ermetic şi păstraţi-o în frigider.

Timp total de preparare: 3 minute



Maioneza de post din cartofi

Este un tip de maioneză de post extrem de delicios, care merită încercat, o alternativă la maioneza vegetală. Pe lângă cartoful fiert, această maioneză mai conține și țelină fiartă, pentru un plus de savoare și consistență. Este o maioneză fără ou, așadar conține mai puține calorii!

Ingrediente necesare pentru maioneza din cartofi

1 cartof mare fiert

1 căpățână mică de țelină fiartă

1 ceașcă de ulei

2 lingurițe de muștar

2 linguri de apă rece

sucul de la o lămâie


Cum se prepara maioneza din cartofi: etape

  • Se curăță cartoful și țelina și se pun la fiert în apă cu sare. 
  • După ce aceste legume s-au răcit, se pasează bine într-un castron și se adaugă muștarul, sucul de lămâie, iar ca de fiecare dată, treptat, uleiul. 
  • Pe măsură ce amesteci trebuie să adaugi și apa rece, tot puțin câte puțin. Apa rece are rolul de a ajuta maioneza să devină mai pufoasă. 

Timp total de preparare: 45 min

Maioneza de post din cartofi la Thermomix

Deocamdată, nu am încercat maioneză de post, din cartofi, la Thermomix.

Dar sunt mereu gata de provocări.

Dacă ești curios, pot veni la tine acasă pentru un demo și îl putem găti împreună la Thermomix.

Dă-mi un telefon la 0765337335 pentru un demo.

Rămâi cu o masă gustoasă și, de ce nu, cu o mini-bucătărie care face tot ce face o maxi-bucătărie.


Maioneza fara ulei

Rețeta de maioneză fără ulei se încadrează în tipul rețetelor dietetice, întrucât ea conține mai puține calorii decât variantele clasice. Este preferată îndeosebi de cei care sunt la dietă, dar totuși vor să se delecteze cu aroma acestui preparat extrem de gustos.

Ingrediente necesare pentru maioneza fara ulei:

1 gălbenuș

1 linguriță de muștar

200 g iaurt (recomandat este iaurtul grecesc)

1 linguriță de suc de lămâie

sare


Cum se prepara maioneza fara ulei: etape

  • Este o rețetă foarte simplă, care nu necesită mulți pași de realizare. Se amestecă cu ajutorul mixerului, într-un bol, gălbenușul, alături de puțină sare și de muștar. 
  • După ce amestecul devine omogen, se adaugă și iaurtul grecesc, câte puțin. La final, se adaugă și sucul de lămâie.

Timp total de preparare: 1 h 20 min

Maioneza fara ulei la Thermomix

Deocamdată, nu am încercat nici maioneza fara ulei la Thermomix.

Dar sunt mereu gata de provocări.

Dacă ești curios, pot veni la tine acasă pentru un demo și îl putem găti împreună la Thermomix.

Dă-mi un telefon la 0765337335 pentru un demo.

Rămâi cu o masă gustoasă și, de ce nu, cu o mini-bucătărie care face tot ce face o maxi-bucătărie.


Maioneza fara ou

Spre deosebire de maioneza care conține ou, maioneza fără ou se încadrează tot la rețete dietetice, având mai puține calorii decât varianta clasică. Conține numai patru ingrediente și se prepară rapid. Este perfectă pentru cei vegani sau pentru cei care țin post, iar adăugată în preparate, nici nu îți dai seama de diferență.

Ingrediente necesare pentru maioneza fara ou:

  • iaurt grecesc
  • 1 linguriță de muștar
  • sucul de la o lămâie
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin

Cum se prepara maioneza fara ou

  • Într-un bol se amestecă iaurtul grecesc, împreună cu lingurița de muștar și sucul de lămâie. 
  • Se încorporează apoi treptat uleiul de măsline și se continuă până când maioneza se omogenizează. 

Timp total de preparare: 45 minute

Maioneza fara ou la Thermomix

Deocamdată, nu am încercat nici maioneza fara ulei la Thermomix.

Dar sunt mereu gata de provocări.

Dacă ești curios, pot veni la tine acasă pentru un demo și îl putem găti împreună la Thermomix.

Dă-mi un telefon la 0765337335 pentru un demo.

Rămâi cu o masă gustoasă și, de ce nu, cu o mini-bucătărie care face tot ce face o maxi-bucătărie.


Maioneza cu lapte de soia


Și maioneza din lapte de soia se încadrează tot în rețetele de maioneză de post, însă pentru a o prepara trebuie să ții cont de niște reguli. Ingredientele trebuie să fie la aceeași temperatură, așadar trebuie să scoți laptele din frigider cu ceva timp înainte de a prepara maioneza. Ca să reușească o maioneză de consistența celei cu ou, trebuie să folosești un raport de ½ laptelui ei, asta însemnând să pui dublul cantității de lapte când ve adăuga uleiul. Ar fi ideal de folosit un blender vertical, ca să pui toate ingredientele în același vas și să le mixezi deodată.

Ingrediente necesare pentru maioneza cu lapte de soia

  • 125 ml lapte de soia
  • 250 ml de ulei de floarea soarelui
  • o lingură de zeamă de lămâie
  • o linguriță de muștar
  • sare, piper după gust

Cum se prepara maioneza cu lapte de soia

  • Se introduce blenderul în vas și se mixează 1-2 minute până ce compoziția se îngroașă, de consistența smântânii. 
  • Se adaugă și muștarul, sare și turmeric după gust și se mai mixează preț de câteva secunde până la omogenizare.
  •  Se pune maioneza într-un borcan și se depozitează la frigider pentru maximum 2-3 zile.

Timp total de preparare: 1 oră 45 minute

Maioneza cu lapte de soia la Thermomix

Eu sunt mereu gata de o provocare. Putem găti împreună maioneză cu lapte de soia. Ba chiar putem face și laptele de soia.

Pot veni la tine acasă pentru un demo și îl putem găti împreună la Thermomix.

Dă-mi un telefon la 0765337335 pentru un demo.

Cum se repara maioneza taiata?

Dacă ai învățat cum se prepară maioneza este bine să știi și cum trebuie să repari o maioneză tăiată. Căci riscul ca maioneza să se taie este omniprezent, mai ales dacă o prepari ”la mână”, iar dacă se întâmplă, ea se poate reface. Un truc rapid ca să repari maioneza tăiată este să adaugi în compoziție două linguri de apă fierbinte și apoi să amesteci ușor. Apa ajută la ”legarea” ingredientelor și pentru ca gălbenușul de ou să se amestece mai bine cu uleiul. Adaugă prima lingură de apă clocotită, iar dacă compoziția tot nu s-a legat, atunci o vei pune și pe a doua. Nici prea multă apă nu este bună, pentru că va deveni subțire compoziția sau se va lichefia.  

De asemenea, ca să repari maioneza tăiată, mai poți adăuga încă un gălbenuș de ou, însă trebuie avut grijă cum îl încorporezi în compoziție. Astfel că, cel mai bine este să pui gălbenușul crud într-un castron, după care să adaugi treptat maioneza, amestecând bine de fiecare dată pentru a se contopi cu celelalte ingrediente. Un al pas pe care poți să îl faci ca să repari maioneza este să mai adaugi încă o lingură de muștar. Muștarul trebuie însă să fie la tempertura camerei, altfel nu o să se lege bine cu restul compoziției.  

Folosește, de altfel, numai ingrediente la temperatura camerei, ca să eviți tăierea maionezei din cauza diferențelor de temperatură.

Un alt amănunt important este ca sucul de lămâie să fie natural, proaspăt stors, evitând să cumperi sucul din comerț deoarece acesta îți poate strica maioneza. Acesta trebuie adăugat de la început, pentru a scădea riscul ca preparatul să se taie.  

Recomandari privind pastrarea maionezei?

Maioneza de casă trebuie păstrată la frigider, la o temperatură de 4-7 grade C, în recipiente cu capac, dar nu mai mult de trei patru zile. Dacă recipientul este deschis, termenul de valabilitate este redus la 1-2 zile, deoarece la interacțiunea cu aerul, ingredientele încep să se oxideze. De precizat este că la temperatura camerei, maioneza poate să fie consumată în câteva ore.

Cum se serveste maioneza?

Maioneza dă savoare multor preparate, indiferent de cum alegi să o prepari. Ea poate fi pregătită deci, în varianta clasică sau în cea light, însă gustul este același. Fie că alegi maioneză cu ou fiert, maioneză doar cu ouă crude sau fără ou, ori maioneză fără muștar, de altfel, o variantă preparată de mulți,  ea se poate adăuga în diverse salate, dar nu numai. 

Spre exemplu, maioneza este perfectă în salata cu ouă fierte și avocado, în burgerul cu ciuperci, salată bavareză cu cartofi și ouă, salată rusească, ouă umplute etc. 

De asemenea, maioneza pentru salata boeuf, pregătită, de obicei, de sărbători, reprezintă ingredientul-cheie care leagă ingredientele și le pune în valoare. De asemenea, poți alege să îmbogățești gustul mâncărurilor tale cu reinterpretări ale maionezei, preparând maioneză din iaurt, maioneza cu smântână sau maioneză din lapte, pe lângă tradiționalele ingrediente de ulei, muștar și ou. 

Valorile nutritionale ale maionezei

Se știe că, dintre sosuri, maioneza este considerat cel mai gras, prezentând, prin ingredientele și condimentele sale, un concentrat de calorii, indiferent dacă este preparat în varianta ”ușoară” sau clasică, industrial sau făcut în casă. Maioneza are, deci, peste:

  • 700 de calorii la 100 de grame de conținut.
  • 3 grame glucide
  • 1,5 grame proteine
  • 80 de grame de grăsimi.

Cum se prepara maioneza cu Thermomix?

Pentru a prepara maioneza la Thermomix, se setează ”maioneză” în meniul aparatului, se setează apoi ”începe prepararea”, se cântăresc ingredientele pe capacul bolului, se adaugă ingredientele în bol (în afară de ulei) se pune capacul, se selectează viteza 4, după care se toarnă treptat pe capac și uleiul, în fir subțire. Maioneza este gata într-un minut și jumătate.

Call Now Button