Bună, eu sunt Laura, iar în acest articol vreau să îți arăt cum se pregătesc clătitele americane – atât tradițional, cât și reinterpretate, cu Thermomix.
Am descoperit Thermomix cu ani în urmă, complet accidental, și m-am îndrăgostit de el. Dar, ca să fiu complet sinceră, m/am îndrăgostit după ce, inițial, am fost Toma Necredinciosul. Adică, am considerat că nimic nu mă mai poate uimi – aveam, cu siguranță, prea multe ustensile de bucătărie pe care, probabil ca și tine, cititorule, nu le foloseam.
Abia după ce am văzut un demo, am realizat ce poate face mai exact Thermomix pentru mine: gătesc bine, gătesc mai repede, cîștig timp, cîștig bani. Dacă și tu vrei să vezi cum se întîmplă toate cele enumerate mai devreme, nu ezita.
Pe acest blog am decis să abordez, prin comparație, diverse rețete, foarte populare, pentru a te putea face să înțelegi, diferența dintre gătitul clasic și cel cu Thermomix. Conceptul Thermomix® s-a născut când o mamă din Germania a vrut să prepare acasă mâncarea bebelușului său, dar nu a putut să găsească pe piață un aparat care să poată mărunți îndeajuns alimentele și care să și gătească în același timp. De atunci au trecut câteva zeci de ani, iar acum Thermomix este atât de avansat încât încorporează nici mai mult, nici mai puțin de funcțiile a minimum 22 de aparate clasice de bucătărie.
Rețeta pe care m-am decis să o abordez astăzi este Flapjack, Hotcakes sau clătitele americane pufoase.
Acestea au devenit din ce în ce mai îndrăgite în bucătăria românească, indiferent de felul în care sunt servite. Clătitele americane sau pancakes diferă de cele franțuzești, clasice, și de cele românești, subțiri, prin densitatea lor: groase, pufoase, asemănătoare mai degrabă cu pandișpanul, clătitele americane sunt varianta ideală de mic-dejun sau desert. Cunoscute în filmele americane ca fiind servite cu sirop de arțar, clătitele americane sunt delicioase atât simple, cât și cu diverse topping-uri, de la fructe de pădure la cremă de ciocolată.
Desertul era popular încă din Antichitate, când poetul Cratinos din Grecia Antică le descrie în operele sale, iar compoziția era formată din făină de grâu, nelipsitul ulei grecesc de măsline, lapte și miere. Pancakes devin mai populare în timpul renascentismului englezesc, iar denumirea propriu-zisă ia naștere la sfârșitul secolului al XIX-lea. Un desert popular și iubit în întreaga lume, clătitele americane au chiar și o zi dedicată lor, cunoscută drept Shrove Tuesday, sărbătorită în februarie sau martie, înainte de prima zi din Postul Paștelui. Pancakes nu se traduc chiar drept clătite americane, ci mai degrabă ca prăjitură la tigaie, de unde și asemănarea cu pandișapanul.
Mai jos, vei găsi nu doar rețeta tradițională dar și alte 4 versiuni de rețete de clătite americane pe care le poți realiza cu Thermomix. Să trecem la treabă!
Tipul de rețetă: Desert
Clatite americane pufoase/Pancakes
Ingrediente rețeta clasică .vs. rețeta la Thermomix:
Rețeta tradițională
Timp de pregătire aluat: 15 min
Număr de porții: 10
500 ml lapte bătut
300 grame făină
60 g unt topit
2 ouă
2 linguri de zahăr
2 lingurițe rase de praf de copt
un praf de sare
Rețeta la Thermomix
Timp de pregătire aluat: 2 min și 10 secunde
Număr de porții: 12
300 g lapte
200 g făină
50 g unt nesărat, plus pentru copt
2 ouă
30 g zahăr
1 lingură praf de copt (15 g)
½ linguriță sare
Cum se prepara clatitele americane – reteta simpla vs rețeta la Thermomix
Pe lângă gustul desăvârșit pe care îl au, clătitele americane sunt ușor de preparat și pot fi făcute în mai multe variante, în funcție de preferințe. De exemplu, laptele bătut poate fi înlocuit cu laptele dulce, însă nu vor ieși la fel de pufoase – dacă le pregătești clasic. Înainte să te apuci de treabă, e bine să știi că toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, nimic rece direct de la frigider.
Acest lucru nu este valabil dacă pregătești rețeta la Thermomix, deoarece Thermomix aduce ingredientele la temperatura optimă (cea a corpului – 37 de grade).
Dacă te uiți cu atenție la cantitatea de ingrediente de mai sus, vei vedea că prin Thermomix obții 12 porții dintr-o cantitate mai mică de ingrediente.
Dacă vrei să te convingi, dă-mi un semn la 0765 337 335
și vin la tine acasă pentru un demo!
Prepararea aluatului pentru clatite americane
Rețeta clasică
Pentru prepararea aluatului de pancakes trebuie să urmăm câțiva pași:
- pentru început, cântărim ingredientele uscate și le amestecăm cu grijă: făina, praful de copt, bicarbonatul și zahărul;
- separăm albușurile de gălbenușurile, mixăm albușurile foarte bine, iar galbenușurile le mixăm mai puțin (aproximativ 2 minute) un un praf de sare;
- amestecăm uleiul și laptele și încorporăm amestecul gălbenușurilor;
- adăugăm mixul anterior peste făină, amestecăm foarte bine, după care adăugăm albușurile;
- e important să amestecăm cu grijă, de jos în sus, astfel ca amestecul final să fie dens, pufos, ca un pandișpan.
Rețeta la Thermomix
1. Puneţi untul în bol şi topiţi-l
2 min./70°C/viteza 1.
2. Adăugaţi în bol laptele, ouăle, zahărul, făina, praful de copt şi sarea şi mixaţi
10 sec./viteza 5.
Atît de simplu.
Prajirea
Rețeta clasică
- folosim o tigaie teflonată pe care o ungem cu unt, pe care îl ștergem ulterior cu un șervețel (asta va ajuta prăjirea uniformă a clătitelor, pentru că dacă tigaia e foarte uleioasă, clătitele vor avea pete maronii, ca cele românești). E important să nu re-ungem tigaia cu unt în timpul prăjirii;
- aluatul se adaugă cu un polonic în centrul tigăii încinse, iar odată ce l-am turnat în tigaie, e important să nu îi atingem suprafața; clătita va crește în dimensiuni și va ajunge undeva la 6 – 7 cm diametru;
- când aluatul își pierde luciul și pe suprafața lui se formează primele „bule”, întoarcem clătita pe cealaltă parte și repetăm același proces cu toate.
Rețeta la Thermomix
- pentru a coace clătitele, încălziţi ½ linguriţă de unt într-o tigaie, la foc mediu. Pentru o clătită, turnaţi în tigaie un polonic de aluat şi coaceţi 1-2 minute sau până când se formează bule la suprafaţă.
- întoarceţi clătita şi coaceţi-o şi pe cealaltă parte timp de 1 minut. Puneţi clătitele pe o farfurie şi acoperiţi-le pentru a le păstra calde.
- repetaţi operaţia până la terminarea compoziţiei. Serviţi fierbinţi.
Clatitele americane – valori nutritionale
Iată care sunt valorile nutriționale ale clătitelor americane pancakes:
Rețeta clasică
Pentru o clătită
Calorii: 197kcal
Grăsimi: 7g
Proteine: 5g
Carbohidrați: 25g
Rețeta la Thermomix
Pentru o clătită
Calorii: 131kcal
Grăsimi: 6g
Proteine: 14g
Carbohidrați: 16g
Clatitele americane – moduri de servire
Pancakes sunt delicioase atât simple, cât și cu miere, sirop de arțar (cum este reteta originala), sos de ciocolată, fructe proaspete sau chiar marmeladă, rezultatul final fiind la fel de gustos. Și abia de aici începe magia adevărată. În mod clasic, clătitele americane pot fi servite cu banane, ciocolată și Nutella, cu sirop de arțar și fructe de pădure.
Am lăsat mai jos detaliile, dar, dacă mergi spre finalul articolului, vei găsi trei rețete megaaaa-interesante și delicioase, realizate tot la Thermomix. Sunt rețete ce le-am încercat de-a lungul timpului și pe care le găsiți pe pagina mea de Facebook Doza de Thermomix.
Clatite americane cu banane (si ciocolata sau nutella)
Clătitele americane cu banane și sos de ciocolată sau Nutella sunt poate cea mai îndrăgită variațiune a rețetei, fiind ușor de realizat și având o aromă savuroasă, iar sosul de ciocolată e ușor de făcut și în casă. Clătitele se decorează cu feliuțe subțiri de banană și sos de ciocolată sau Nutella, iar opțional putem adăuga nuci și o linguriță de coniac pentru un plus de savoare. Mai pot fi servite cu sirop de arţar, frişcă, ciocolată, caramel sau gem.
Clatite americane cu sirop de artar si fructe de padure
Rețeta originală de pancakes are la bază nelipsitul sirop de arțar, care le potențează gustul și le transformă în desertul favorit al iubitorilor de dulce; originară din Canada, rețeta de pancakes cu sirop de arțar poate fi acompaniată de fructe de pădure, nuci, dulceață, sau chiar bucățele de ciocolată.
Clatite americane pufoase/Pancakes cu Thermomix
alte rețete delicioase pe care le-am încercat de-a lungul timpului
Clătite cu banane la Thermomix
Cum am ajuns să gătesc clătite cu banane la Thermomiz – ei, bine, acecasta este o poveste din ciclul…nimic nu se aruncă, ci se valorifică!
Având în casă câteva banane foarte coapte care nu mai erau pe placul nimănui, m-am gândit că în această perioadă nu este cazul să aruncăm ceva, așa că am pus Thermomixul la treabă! Am căutat idei de deserturi cu banane și m-am oprit la acesta! Este o alegere minunatăăăăă! Clătitele sunt o primă opțiune pentru un desert rapid, dar acestea sunt o variantă bună și pentru vegani sau cei ce țin post, întrucât pot înlocui doar laptele cu lapte de caju sau alt lapte vegetal! O bunătateeee! Sper, sincer, să aveți aceeași părere!
5 banane300 g făina 00
500 g lapte
40 g zahăr
Esența de vanilie
1/2 plic praf de copt
1 praf de sare
Puțin ulei pentru uns tigaia
Sirop de arțar sau miere, nuci…pentru servit
Preparare:
3. Puneți în tigaie puțin ulei și încingeți bine. Apoi răsturnați uleiul.
4. Cu un polonic sau o lingură turnați în tigaie mici rotunduri de aluat și (4-5 funcție de tigaie, dar cu Spațiu de 1 -2 cm între ele). Coaceți 1-2 min pe fiecare parte.
***Serviți cu sirop de arțar, frișcă, miere, nuci, cremă de vanilie sau Nutella! Poftă bună!
Tort de clătite americane cu Nutella și vanilie
Ce pregatim când avem puțin timp și vrem ceva delicios pentru “mofturoși”?
Vă propun un tortuleț delicios cu cremă de vanilie și Nutella, un desert rapid ce poate impresiona orice mofturos! Thermomixul ne ajută și ne inspiră, iar noi suntem responsabili cu “devoratul”.
Ingrediente pentru clătite americane:
50 g unt
300 g lapte
2 ouă
30 g zahăr
200 g făina
15 g praf de copt
1/2 lingurița sare
Ingrediente pentru creme:
80 g Nutella
250 g lapte
1/2 păstaie vanilie
3 gălbenușuri
75 g zahăr
1 praf de sare
35 g făina
100 g unt
Fructe mici pentru decor și servit (opțional) cu un plic glazură DuoCioco Dr. Oetker
Preparare:
Clătite-blat
1. Puneți în bol untul și topiți 2 min/70 grade/viteză 1;
2. Adăugați laptele, ouăle, zahărul, sarea, făina și praful de copt și mixați 10 sec/viteză 5.
3. Într-o tigaie cu diemetrul de cca 18 cm puneți un strop de unt și preparați clătitele și apoi lăsați-le la răcit.
Crema de vanilie:
1. Puneți în bol laptele cu păstaia și încălziți 5 min /90 grade/vit 1 apoi transferați într-un vas la răcit.
2. Adăugați în bol gălbenușurile, zahărul și sarea și mixați cu fluturele fixat 3 min/viteză 3.5;
3. Adăugați făina 10 sec/vit 3.5 (fără fluture);
4. Adăugați laptele răcit (fără păstaie) și încorporați 30 sec/viteza3.
5. Adăugați untul și încorporați 1 min/viteză 4.
Asamblare:
1. Așezați pe un platou o clătită și ungeți fin cu Nutella, apoi adăugați o a doua.
2. Adăugați crema de vanilie și iar o clătită, apoi iar crema Nutella, apoi o altă clătită, apoi iar crema de vanilie.
3. Repetați operațiile de mai sus până finalizați clătitele și apoi ornați cu glazură de ciocolată topită, fructe proaspete și frunze de mentă!
Serviți cu poftă și plăcere!
Dorayaki sau clatite japoneze la Thermomix
Întrucât toți copiii din jurul meu sunt fascinați de tot ce ține de Japonia, mi-am spus că ar fi nimerit să-i “delectez” și eu cu un desert delicios! Așa că mi-am întrebat magicul prieten ce putem face și ne-am pus pe treabă! Thermomix are rezolvare pentru orice “poftă” și aceste clătite chiar sunt geniale! Dacă nu le-ați încercat până acum, vă recomand să le probati și să ne spuneți părerea voastră sinceră!
Ingrediente
480 g făină 00
4 ouă
300 g zahăr
40 g de miere
360 g apă
6 g drojdie uscată Nutella sau gem pentru umplutură
Ulei pentru uns tigaia
Preparare
1. Puneți toate ingredientele în bol și fixați 1 min/vit 5. Controlați dacă este omogenă compoziția.
2. Puneți în tigaie puțin ulei și încingeți tigaia. Vărsați uleiul și apoi turnați cu un polonic in tigaie. Întoarceți clătitele să se coacă pe ambele părți.
***Dacă aveți forme din Silicon pentru ou ochi le puteți folosi pentru a obține și alte forme.
3. Ungeți o clătită cu Nutella și/sau gem și lipiți o a două cu o formă egală! Sunt excelente și ca aperitiv și ca deșert! Serviți cu plăcere!
Sunt delicioase, crede-mă.
Dacă vrei să descoperi gătitul cu Thermomix și să cîștigi timp, bani, să gătești cu adevărat mai sănătos, hai la un demo.
Mă găsești la 0765 337 335! Vin la tine acasă.
Te alegi cu o masă gustoasă și, de ce nu, cu o mini-bucătărie care poate face 99% din tot ce faci acum – doar că mai repede și mai bine.