Cum se prepara gemul de prune? Ingrediente si etape de pregatire

Bună, sunt Laura, iar în acest articol vreau să îți arăt cum poți prepara un delicios gem de prune – atât tradițional, cât și la Thermomix. Când am descoperit Thermomix cu ani în urmă, nu mă gândeam că îmi va fi un sprijin atât de solid în bucătărie sau că voi putea reinterpreta cu ajutorul lui orice rețetă. Astăzi, Thermomix mă ajută în toate rețetele pe care le fac: de la drob și, iată, până la gemul de prune. Mai rapid, mai bun, ba chiar și mai ieftin. Și, bineînțeles, o intervenție minimă din partea chef-ului. Am putea spune chiar că Thermomix e chef în casele noastre. 

Dacă vrei să vezi ce este și cum funcționează Thermomix,

dă-mi un telefon la 0765337335 și pot veni la tine acasă pentru un demo.

Rămâi cu o masă gustoasă și, de ce nu, cu o mini-bucătărie care face tot ce face o maxi-bucătărie.

Și pentru că se apropie sezonul rece, astăzi vreau să îți arăt cum poți prepara cel mai rapid și gustos gem de prune, numai bun de savurat toamna asta alături de o cană de ceai. Exact ca în copilărie. Gemul de prune este poate cel mai întâlnit desert al copilăriei; în nicio casă nu lipsea acest gem, pentru că era ușor de preparat, dulce, și mergea de minune cu pâinea cu unt și cu o cană de ceai. Există mai multe variațiuni ale acestui gem – poate fi făcut cu prune și scorțișoară, cu prune și rom, chiar și cu nuci, însă astăzi vom vorbi despre rețeta clasică, așa cum o făcea bunica.

Daaar, gata cu vorba, să trecem la treabă. Azi, gem de prune. Pe coloana din stânga vei găsi rețeta clasică, cu ingrediente și pași de gătit. În partea dreapta, rețeta pe care eu însămi am realizat-o la Thermomix.

Tipul de rețetă: conserve.


Ce trebuie sa stii inainte de a prepara reteta de gem de prune

Înainte să te apuci propriu-zis de gemul de prune, este bine să ai în minte câteva detalii esențiale: 

  • ingredientele trebuie încorporate în ordinea prezentată aici; trebuie să le adăugăm într-un anume fel deoarece acest aspect influențează consistența finală a gemului, deci ordinea este cu adevărat importantă 
  • toate fructele pe care le folosim trebuie să fie proaspete, pentru că doar așa vom avea parte de un rezultat savuros
  • consistența gemului poate fi „reglată” din timpul de fierbere: 15 minute de fierbere în plus rezultă într-un gem mai dens, mai închegat.

Ustensile necesare in realizarea rapida a gemului de prune

De ce ai nevoie ca să faci un gem de prune ca la carte? Nimic mai simplu – borcane calde și sterilizate. Și, bineînțeles, oala în care vom fierbe de totul, dar și o lingură de lemn pentru amestecat. Sau, dacă preferi varianta mai rapidă și mult mai simplă – Thermomix.

Dacă vrei să vezi ce este și cum funcționează Thermomix,

dă-mi un telefon la 0765337335 și pot veni la tine acasă pentru un demo.

Rămâi cu o masă gustoasă și, de ce nu, cu o mini-bucătărie care face tot ce face o maxi-bucătărie.

Reteta gem de prune clasica

Ingrediente necesare pentru gemul de prune

1.5 kg prune, cântărite fără sâmburi

150-250 grame zahăr – aici poți ajusta în funcție de dulceața fructelor

zeama de la jumătate de lămâie

opțional: zahăr vanilat

opțional: un baton de scorțișoară / scorțișoară pudră, după gust.

Cum se prepara gemul de prune: etape

Vom începe cu rețeta clasică a gemului de prune: 

  • spălăm prunele, îndepărtăm sâmburii și le cântărim, după care le așezăm într-o oală din inox
  • peste prune adăugăm zahărul și lăsăm totul la odihnit pentru cel puțin o oră (prunele vor începe să lase zeamă)
  • adăugăm zeama de lămâie, zahărul vanilat și scorțișoara și dăm totul la foc mediu la fiert
  • îndepărtăm spuma care se creează deasupra și amestecăm aproape continuu, până ce gemul se îngroașă
  • între timp, borcanele trebuie puse, alături de capace, la sterilizat (în cuptorul preîncălzit la 150 grade)
  • consistența: pentru a verifica dacă consistența gemului e cea dorită, pune o lingură de gem la congelator pentru 2 minute; dacă atunci când e complet rece nu e suficient de gros, mai lasă-l la fiert 
  • în final, pune gemul fierbinte în borcane și, după ce ai închis bine capacele, întoarce-le cu capacul în jos pentru 10-15 minute. Iar gemul e gata!
  • Timp total de prepare: 50 de minute

Gem de prunereteta la Thermomix

Ingrediente:

1.5 kg prune în total, dar vom face în două ture, deci câte 750-800 grame prune într-o singură tură

150-250 grame zahăr (pentru o tură, ajustăm în funcție de dulceața fructelor)

zeama de la o jumătate de lămâie

opțional: zahăr vanilat

opțional: un baton de scorțișoară / scorțișoară pudră, după gust.

Cum se prepara gemul de prune la Thermomix: etape

  • adăugăm toate ingredientele – prunele, zahărul, vanilia și scorțișoara în bol și le mărunțim timp de 5 secunde la viteza 5
  • fierbem timp de 25 minute/ varoma/ viteza 1 
  • adăugăm gemul în borcanele sterilizate ca la rețeta clasică.
  • Timp total de prepare: 25 minute


Reteta gem de prune cu nuci

Ingrediente necesare pentru gem de prune cu nuci

Pentru a prepara această rețetă maioneză, ai nevoie de următoarele ingrediente:

1 kg prune

150-250 grame zahăr

sucul de la jumătate de lămâie

150-200 grame miez de nucă sau chiar migdale

opțional: esență de vanilie

Cum se prepara gemul de prune: etape

Gemul de prune cu nuci este o adaptare a rețetei clasice, fiind mult mai aromată și mai potrivită pentru iarnă – acesta este, de fapt, desertul pe care îl savuram în copilărie. Iar rețeta este identică cu gemul clasic de prune: cântărim fructele după ce le-am scos sâmburii și lăsăm, împreună cu zahărul, la odihnit pentru cel puțin 1 oră. 

Adăugăm sucul de lămâie și esența de vanilie și dăm amestecul la foc mediu. Atunci când amestecul dă în clocot, adăugăm miezul de nucă / migdale. Amestecăm totul continuu, doar cu o lingură de lemn. Când am ajuns la consistența dorită, așezăm gemul în borcanele sterilizate la 150 grade. 

Timp total de preparare: 50 minute

Reteta gem de prune cu nuci – la Thermomix

Dacă vrei să încerci acestă rețetă la Thermomix, pot veni la tine acasă pentru un demo și îl putem găti împreună la Thermomix.

Dă-mi un telefon la 0765337335 pentru un demo.

Rămâi cu o masă gustoasă și, de ce nu, cu o mini-bucătărie care face tot ce face o maxi-bucătărie


Cum se prepara gemul de prune cu nuci la Thermomix: etape

  • adăugăm toate ingredientele – prunele, zahărul, vanilia și miezul de nucă / migdale în bol și le mărunțim timp de 5 secunde la viteza 5
  • fierbem timp de 25 minute/ varoma/ viteza 1 
  • adăugăm gemul în borcanele sterilizate ca la rețeta clasică.
  • Opțional, după 15 minute putem amesteca ușor cu spatula, pentru a ne asigura că gemul nu se lipește de bol.

Timp total de preparare: 25 minute



Cat zahar este necesar pentru gemul de prune in comparatie cu dulceata?

Dulceața, după cum îi spune și numele, trebuie să fie foarte dulce; gemul în schimb trebuie să aibă o tentă mai acrișoară, așa că vom adăuga mai puțin zahăr. Un raport estimativ este de 200 – 250 grame zahăr la un kilogram de fructe. Însă acest raport poate fi ajustat în funcție de cât de dulci sunt fructele folosite (dacă sunt foarte acre, vom mări cantitatea de zahăr), dar și în funcție de preferințele personale.

Cum se imbuteliaza gemul de prune?

Gemul de prune se pune fierbinte în borcanele sterilizate în cuptorul încins la 150 de grade (și capacele trebuie sterilizate la fel). După ce îmbuteliem gemul, lăsăm borcanele cu capacul în jos pentru 10, 15 minute, pentru a se crea efectul de „vacuum” și pentru a ne asigura că aerul nu va pătrunde în gemul nostru – borcanele pot fi lăsate așa chiar și peste noapte, acoperite cu prosop sau pătură. După acest pas, punem borcanele în poziția lor firească și le etichetăm, dacă este cazul. 

Recomandari privind pastrarea gemului de prune

Gemurile și dulcețurile rezistă foarte bine în timp, astfel că nici nu e necesar să le păstrezi la frigider. Gemul de prune trebuie păstrat într-un spațiu rece, întunecat, răcoros, ferit de razele soarelui. De aceea locul favorit de depozitare a gemurilor este în camară. 

Idei inedite de servire a gemului de prune

Dacă nu ești fanul gemului servit ca atare, pe pâine, iată alte câteva idei inedite în care poți savura acest desert: 

  • clătite cu gem de prune: dulci-acrișoare, pot fi servite și cu mascarpone
  • cornulețe cu gem de prune
  • tartă cu gem de prune
  • galette cu gem de prune și alte fructe
  • prăjitură cu gem de prune și nuci
  • prăjitură cu gem de prune și brânză dulce

Valorile nutritionale ale gemului de prune

Valori nutriționale per 100 g gem de prune:

  • calorii: 270 kcal
  • grăsimi: 0 g
  • carbohidrați: 60 g
  • zaharuri: 50 g
  • proteine: 0 g

Outro: 

Gemul de prune e dulcele care nu ar trebui să îți lipsească din casă în sezonul rece, mai ales pentru că îl poți folosi și pentru a prepara alte deserturi. Nu ți-ar plăcea ca după ce vii de la job să savurezi niște papanași cu brânză și gem? Cred că da. Iar gătitul cu Thermomix te ajută doar să economisești: timp și bani. Face, practic, tot ce faci tu. Dar mai bine și mai repede. 

Iar dacă nu mă crezi, mă găsești la  0765 337 335! Vin la tine acasă pentru un demo ca să te convingi.