Mucenici moldovenești la Thermomix!

Nu vom rata ziua sfânta de 9 Martie și de aceea nu am vrut sa ne prindă nepregătiți cu o rețeta de mucenici.
De asta data am putut opta pentru o rețeta “de dulce” și am adaptat rețeta propusă de Jamila, pentru ca acești mucenici moldovenești sunt pe gustul multora dintre noi!
Thermomixul nostru drag și-a făcut treaba “intr-un mare fel”.Mucenicii au ieșit pufoși și delicioși.

Rețeta si modul de preparare la Thermomix:

Ingrediente:


Aluatul:
•225 g lapte
•500 g făina
•1 plic drojdie uscata (cca 10 g)
•65 g zahăr
•25 g ulei de floarea soarelui
•1 ou și un galbenus
•1 plic zahăr vanilat
• coaja de lamaie
•esența de vanilie
Pentru decor:
• 1 ou-pentru uns
•100 g miere de albine
•100 g nuci (tocate 5 sec/vit 5)
Opțional:
Pentru însiropat
•150 g apa
•80 g zahăr
•esența de vanilie
•Coaja de portocala (curățata ca la mar)


Preparare:

  1. Puneti in bol laptele cu drojdia și 1 lingurița din zahăr – 3 min/37 grade/vit 2;
  1. Adaugati restul de ingrediente pentru aluat și frământați 3 min/ viteza spic;
  2. Răsturnați aluatul intr-un castron uns cu ulei și lăsați-l la dospit cca 1 ora (la loc ferit de răcoare și acoperind castronul cu un servet curat de Bucătărie);
  3. Pe blatul de lucru răsturnați aluatul și frământați-l foarte puțin cât sa Scoateti bulele de aer;
    5.Rupeti bucati din aluat (de mărimea unei portocale mai mici) și rulați astfel încât sa obtineți un rulou lung de cca 30-40 cm și gros de cca 1-2 cm. Rulatidintr-un capat pana la migloc,iar din celălat capat in sens invers (vedeți foto);
  4. Asezati spiralele astfel obținute pe tava tapetata cu hârtie de copt, dar lăsând Spatiu de cca 5 cm pentru creștere. Ungeți cu oul bătut ajutându-va de o pensula. Oul va da o culoare frumoasa mucenicilor.
    7.Coaceti cca 20-25 min in cuptorul preîncălzit la 180 grade.
  5. După ce s-au răcorit puțin ungeți cu miere (cu o pensula) si presărați nuci din abundentă.
    *** Dacă doriți sa-i însiropați preparati astfel siropul:
    1.Puneti in bol apa și zaharul și fierbeți 10 min/100 grade/vit 1;
    2.Adaugati peste esența de vanilie și coaja de portocala și lăsați sa se infuzeze,apoi Scoateti-o din sirop.
    3.Puneti intr-o tava siropul și Asezati mucenici pentru a trage siropul sau lăsați-i sa se răcească și vărsați siropul peste ei și apoi Adaugati mierea Si nucile.
    Serviți cu placere